Blog

Fren Hidroliğinin Araçlardaki Önemi ve Bakımı

Araç sahibi olduğunuzda güvenli yolculuk yapabilmek, şüphesiz hepimizin temel arzusu ve düşüncesidir. Hem ilgili sürücünün hem de trafikteki araçlarda can ve mal güvenliği sağlanabilmesi fren sistemine bağlıdır.
Fren Sistemi, tüm araçlar için önemli bir mekaniksel veya elektronik bir sistem olup araç sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu sistemi başlatan ilk eylem frene basmaktan geçer. Pedallar vasıtası ile devreye giren fren disk-balataları (varsa kampana) tabii ki bunların da sorunsuz ve etkin performansta çalışmasını sağlayan ise “Fren Hidroliği” veya “Hidrolik Sıvısı”dır.
Bu yazımızda “Fren Hidroliği Nedir? Ne işe yarar, araçtaki önemi nedir?” sorularına cevap verebilmeye çalışıp, sizler için derledik!

Fren Hidroliği Nedir?

Fren Hidroliği veya diğer bir adı ile Hidrolik Yağı, fren sistemi bileşenlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan aynı zamanda fren sisteminde performansı arttırmaya ve sürekliliğine yardımcı olan bir malzemedir. Fren Hidrolikleri bir sıvı malzeme olup, araçtaki fren pedalına basıldıktan sonraki fren sistem mekanizmasını harekete geçirerek komutların doğru oranda iletimi sağlanır. Bu iletim sonucunda komutlar lastikler üzerindeki fren dikleri ve balatalara ulaşarak, aracın sağlıklı bir şekilde frenlenmesi ve durması sağlanır.

Hidrolik Yağı’nın Araçtaki Etkisi & Önemi

Fren sisteminde aşınma ve sürtünmeye bağlı hasarlardan etkilenebilecek en önemli 2 temel parça olan disk ve balataların korunmasını sağlama görevinde bulunan Hidrolik Yağı, fren sisteminde büyük ölçüde dezavantajları aza indirgemeye çalışarak fren sistemine olumlu anlamda katkıda bulunur.

Hidrolik Yağ Bakımı ve Kontrolü Nasıl Olmalı?

Hidrolik Yağı, araçta maksimum performans alabilmek adına belirli aralıklarla takibi yapılmalı, gerektiğinde yenisi ile değiştirilmelidir. Frenleme sistemini doğrudan etkileyen bu yağ, aracınız için Periyodik Bakım Hizmetleri kapsamında 15000-20000 km de bir değişim talebi öngörülmekte olup, frenleme veya balatalarınız ile ilgili herhangi bir problem yaşamamanız adına kontrolü önemli bir sıvıdır.
Kullanım ömrü ortalama 2.5-3 yıl olarak belirlenen ve her 20000 km de bir olmak üzere değişimi yapılması gereken bir sıvı olan Hidrolik Yağı, büyük hacimli ve lastik boyutları büyük olan araçlarda her 10000 km de bir değişimi veya bakımı performans açısından daha sağlıklı olacaktır.

Hidrolik Yağı Bittiğinde Hangi Sorunlar Yaşanır?

Fren sisteminin elzem parçası olan hidrolik sıvısı azalmaya başladığı durumda, araç içerisindeki gösterge panelinde bu uyarı lambası yanar ve kullanıcıyı uyarır. Bu yağ, yenilenmediği müddetçe fren sistemine hava girmesi sonucu, fren pedalının tutmaması veya disk-balataların aşınması sonucunda oluşabilecek kazalara açık olunması söz konusudur.

Sürüş konforu ve Fren sisteminiz sizler için önemliyse; Yağ ve Hidroliğinizin bakımlarını asla ihmal etmeyin! Olası kazalardan kaçının ve kendinizi emniyete alın.

Randevu Al Destek