Otomobil sürücüleri için iki durum vardır ki her ne kadar iyi şoför olduğunuzu iddia ediyor olsanız da bu iki durum karşısında bazen çaresiz kalabiliyorsunuz. Özellikle bayanlar bu iki konuda oldukça sıkıntılı. Bu iki konu ise biri yokuş yukarı duran bir aracın kaldırılması ikincisi ise iki aracın arasına park etmek. Bizim bu iki konu ile ilgili makalemizde paylaşacağımız şey yokuş yukarı kaldırma ile ilgili olacak. Ancak gelişen teknoloji beraberinde bu durumun göz önünde bulundurulmasını sağladı ve otomobiller yeni teknolojiye geçiş yaparak farklı fonksiyonlara sahip bir hale dönüştürüldü. İşte bunlardan birisi olan yokuş kalkış desteği sürücülere araç kullanma konusunda avantaj sağlarken sistemin genel olarak tanımlanmasına baktığımız zaman şöyle açıklanabilir.

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Devreye Girer?

Yokuş kalkış desteği otomobil ve modeline göre değişiklik gösteriyor. Teknik olarak donanım firmadan firmaya farklılık gösteriyor olsa da sistem sensörler aracılığıyla devreye girdiğinden dolayı mantık itibariyle aynı şekilde çalışır. Sistemin basit bir mantığına baktığımız zaman sensorlar aracın yokuşta olduğunu anladığı anda sürücü aracın frenini bırakır bırakmaz belli bir sure boyunca devreye girecektir. Sürücü gaza bastığı anda ise sistem direk olarak kendini devre dışı bırakacaktır. Fren basıncının korunması ile ilgili sure araçta araca değişiyor. Bir otomobilde yokuş kalkış desteği devreye girdiğinde geri gitme sorunu da ortadan kalkmış olacaktır. 

Yokuş Kalkış Desteğinin Avantajları

  • Yokuş kalkış desteğinin en büyük avantajı yeterince tecrübe sahibi olmayan sürücülerin yokuşta araçlarını kaldırmak istediklerinde yaşayacakları stresin ortadan kalkmasını sağlamak. Bu sayede araç kullanırken kendilerini daha güvende hissedeceklerdir.
  • Araç sürüşünü daha keyifli bir hale getirecektir.
  • Aracın debriyaj ömrünün daha fazla olmasını sağlayacaktır.

Yokuş Kalkış Desteği Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Yokuş kalkış desteği otomobilde güvenli bir sürüşü sağlıyor olsa da sistemin hasarsız bir şekilde çalışmaya devam etmesi için dikkat edilmesi gereken bir takım önemli hususlar vardır. Örneğin sensorlar tarafından çalışan bu sistem her yokuşta devreye girmeyebilir. Bazı eğimler vardır ki sistem bunu algılamadığından dolayı devreye girmeyecektir. Bunun için dikkatli hareket edilmesi gerekir.