Dizel Partikül Filtresi (DPF), adından da anlaşılacağı üzere dizel motoruna sahip araç tiplerinde yakıtsal kaynaklı oluşacak kirliliği azaltmak amacı ile egzozdan kirli gaz çıkışına engel olan ve emisyon değerini azaltmaya yarayan bir parçadır.
Dizel Partikülleri, her araç yakıt kullandığında içerisinde oluşan gaz moleküllerine tutularak araç içerisinde yayılım gösterir. Belli bir kapasiteye sahip olan partikül filtreleri ise bu yayılım gösteren partikül geçişlerine izin vermeden temiz bir yakıt kullanımına imkan verir ve araç içi performansı arttırmaktadır.
2000’li yılların başında Avrupa’da yürürlülüğe giren Egzoz-Emisyon dengesini azaltmaya yönelik çalışmalar sonucunda otomotiv sektörleri düşük karbondioksit emisyon değerlerine ulaşabilmek için çalışmalarını yoğun olarak sürdürmektedir. Dizel Partikül Filtresi ise bu çalışmalar sonucunda geliştirilme imkanına sahip olan parçalar haline gelmiştir.

DPF Neden Tıkanır?

Dizel Partikül Filtresi, düşük hız seyirlerinde kısa mesafeli yolculuklarda dolma olanağı yüksektir. Bunun sebebi ise dizel motorların yüksek ivmelenme oranı ve kalkış hızlanlanmalarının yüksek olmasından kaynaklı olarak ani hız düşüşleri ve devri küçük kullanımını sürdürmesi sonucu motora yük bindirilmesi sonucunda filtreler hızlıca dolabilmektedir.
DPF’nin bir diğer problemi ise yakıt değiştirilmesi veya kalitesiz yakıt kullanılması sonucunda çabucak filtreler dolmaktadır. Bu problemin yaşanmaması için; yakıt aldığınız akaryakıt istasyonu değiştirmeden, temiz yakıt kullanılması önemlidir. DPF ‘de kirli yakıt altında kullanımı oldukça risklidir, bu tip yakıt kullanıldığı takdirde bazı problemlerle karşılaşmamız olasıdır. Bunlar; araç içinde ağır kokular, kısa süreli tekleme ve filtre için kurumların yüzeysel değil bölgesel olarak dışarıya doğru çoğalması gibi problemlerdir.

Filtrelerin Dolup Dolmadığı Nasıl Anlaşılır?

Dizel Partikülleri, bahsetmiş olduğumuz 2 farklı sebepten dolayı tıkanabilmektedir. Dikkat edilmediği takdirde; motor arızasına veya partikül filtre uyarı lambası ile dijital ekranda kullanıcıya bilgi vererek, filtrelerin dolduğu anlaşılmaktadır.

Dizel Partikül Filtresi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dizel motorlu araç sahiplerinin, yakıt tüketimi ve emisyon düşümü için en çok merak ettiği konulardan biri ise DPF temizliği olmaktadır. Bunu dilerseniz kendiniz dilerseniz de parçaya ulaşmakta zorlandığınız takdirde özel veya yetkili servislerden yardım alarak temizliğinin yapılmasında fayda var. Sebebi ise titizlikle müdahale gerektiren bir parça olması ve piyasa değeri 7-12 bin TL arasında değişebilmesidir.
DPF temizliği işleminin yapılabilmesi için; yüksek oranda asitli kimyasal çözücü ile basınçlı su yardımı ile filtre temizliği gereklidir. Her ne kadar kaliteli temizleme işlemi yapılabilse de araç için ortalama 3500-5000 km kadar kullanımına izin verilebileceğinden çok sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Bunun yerine eskisinin çıkarılıp yenisinin kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
DPF filtreleri, piyasa değeri son zamanlarda hızla yükselen kur artışı ve işçilik maliyetleri dolayısı ile çıkma malzemeden orijinal malzemeye 7000-25000 TL arasında çeşitli motor yapıları ve hacim oranlarına göre fiyatlandırması söz konusu olabilmektedir. DPF satın almak istediğinizde veya değiştirdiğinizde dikkat etmeniz gerekenler;

•    Kullanılan Yakıt Tipi ve Kalitesi

•    Motor Yağ Kalitesi – Karışım Oranı

•    Emisyon Oranı & Egzoz Gazı Dengesi

NOT: Bu parçayı satın almadan önce Yetkili Egzoz-Emisyon hizmetinden faydalanarak, malzeme noktasında daha sağlıklı bir seçim imkanıma sahip olabilirsiniz.