Araçların hareketinde önemli bir yeri olan şanzıman sistemi iki farklı çeşitten oluşur. Bunlardan en çok bilinen ise çift kavramalı olandır. Diğer bir anlamda DSG şanzıman olarak bilinen bu şanzımanda vites geçişleri daha hızlıdır. Çift kavramalı olan şanzımanlar geleneksel otomatik ve düz vites sistemlere göre daha güçlü bir kontrol sağlar. Çift kavramalı şanzımanlar ilk olarak Volkswagen ve Auidi marka araçlar üzerinde denenmiş sonrasında ise farklı firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
DSG Öncesi
DSG şanzımanlar kullanılmazdan yani üretilmezden önce manüel olarak bilinen SMT yani sıralı şanzımanlar kullanılıyordu. Bu sistemde sürücünün yine debriyajı kullanmasına gerek olmuyordu. Bu teknoloji o zaman geliştirildiğinde Formula 1 araçlarda kullanılması hedeflenmişti. Sistemin kullanılmasının amacı aracın hızlanması, fren yapması ve viraj alması sırasında diğer araçların geçişi sırasında optimum sürüş çizgisini yakalamaya fayda sağlıyordu. Vites kutusu bilgisayar ve sensorlar tarafından kontrol ediliyordu. Bu sistemde o zaman ileri ve geri hareket ettirilebilen krom bir vites kolu ya da direksiyona sabitlenmiş olan bir vites vardı. Bu sistem güçlendirildikten sonra ise bugün kullanılan DSG şanzıman ortaya çıkarılmış oldu.
SMT Problemlerinin Çözümü
Eskiden kullanılan SMT şanzımanların çözümü çift kavramalı olan şanzımanlar sayesinde ortadan kaldırılmıştır. Bu sistem sayesinde artık vites geçişleri sorunsuz olduğu için sürücüde yaşanan bu gecikmeyi fark etmiyor.
Çift Kavramalı Sistemlerde Çalışma Mantığı Nedir?
DSG dediğimiz çift kavramalı sistemlerde aracı çalıştırdığınız anda tek sayılı olan vites kutusu devreye girer fakat bu surete vites kutusu 2. vitestedir. Baskı balata tek sayılı olan vites kutusuyla birleşir ve otomobilin 1. viteste çalışması sağlanmış olur. Araç hareket ettiğinde ise 2. vitese geçebilmek için şanzıman kendi kendine baskı balatayı kullanır. Yani bunu sizin aracınızın üzerinde örnekleyecek olursak şöyle anlatabiliriz.
Aracınız 1. viteste gereken diğer şanzıman 2. vitesi hazırlar ve gerekli olan hız yakalandıktan sonra vites geçişi otomatik olarak gerçekleşir. Aynı şekilde aracınız 2. vitesteyken diğer şanzıman 3. vitesi ayarlar ve hızınıza göre geçiş gerçekleştirilir. Sistem bu şekilde otomatik olarak artarak ya da eksilerek devam ettirilir.